Reisverslag Roemenië 2014

30  april tot 6 mei vond weer de jaarlijkse reis naar Roemenië plaats  vanuit de ZWO commissie van de MK en de DK en met steun van de  TweedekansWinkel in Rhoon. Deze reis wordt georganiseerd in samenwerking met de Oost Europa Zending en St. Childrens’ Relief. De gezamenlijke Rhoonse kerken ondersteunen deze reis met geld en goed. Vooraf worden er allerlei dagelijkse levensbehoeften ingezameld. Ondergetekenden hebben met een aantal medereizigers de Rhoonse kerkgemeenschappen vertegenwoordigd.

Nieuw en ook een heel bijzonder gegeven was dat wij de reis dit jaar gemaakt hebben met 6 kinderen/ jongeren. De (klein) kinderen van de vrijwilligers zijn vooraf enthousiast gemaakt. Een experiment wat ons als voltallige groep bijzonder goed is bevallen en een extra dimensie gaf aan de reis,  die wij zeker niet hadden willen missen. Hieronder leest U onze ervaringen:

Woensdagochtend 30 april. Rhoon is nog aan het wakker worden wanneer wij als groep reizigers wat kleumend in de vroege morgen bij elkaar staan. Door familieleden weggebracht staan we 1,5 uur later op het vliegveld van Eindhoven. In het begin van de middag zijn we op onze verblijfplaats het gastenhuis gearriveerd.
Een van de kinderen heeft hieronder beschreven wat wij met elkaar gedaan en beleefd hebben:

“ In Oradea (stad in Roemenië) is een huis opgericht genaamd : Casa Lumina.
Casa Lumina is o.a. een naschoolse opvang voor kinderen om bijvoorbeeld: hun huiswerk te maken na school.
Er komen veel kinderen naar Casa Lumina (ongeveer 30) er is een kleutergroep en een oudere groep.
de 1e dag: (woensdag) toen we aankwamen zijn we vanaf Debrecen met de auto’s vertrokken naar Oradea, we sliepen in het huis van de dominee. Wij waren lekker met het vliegtuig gegaan maar een gezin ging met  hun bus helemaal volgeladen met spullen voor de gezinnen die naar Casa Lumina komen.

2e dag:(donderdag)  hebben we spelletjes op het speelpleintje van Casa Lumina gedaan  (zakjes gooien, blikken gooien, zaklopen, kegels omgooien) dat was voor de kleuter groep. Met de oudere kinderen zetten de jongens autootjes in elkaar  met behulp van de mannen, en de meisjes hebben zeep gemaakt en als laatste hebben ze elkaar opgemaakt met make-up en de nagels met nagellak. Fantastisch  vonden m.n. de meisjes dat!  Aan het eind kregen alle kinderen een tasje. ‘s Avonds splitsten we de groep in 3en en elk groepje ging 1 gezin bezoeken met een tas vol met spullen. (elke avond bezochten we 3 gezinnen)

3e dag (vrijdag) na het ontbijt zijn we naar het ziekenhuis gegaan in Oradea, we gingen daar kijken op een afdeling waar verlaten kinderen lagen, er was een kamer waar pas geboren kindjes lagen en ook op een kamer waar oudere kinderen lagen ze waren allemaal achtergelaten op straat of hun ouders konden tijdelijk of niet meer voor ze zorgen. Maar wij hebben op die afdeling knuffeltjes gegeven aan de hulpmoeders en we hebben baby lotion aan de verzorgers gegeven + 10 pakken luiers (645 lei) ze waren heel blij met de luiers en ze konden de luiers ook goed gebruiken. Na het bezoek aan het ziekenhuis gingen we snel naar Casa Lumina want we gingen met alle kinderen naar de Mac Donalds , ZE VONDEN HET GEWELDIG!! ze kregen allemaal een happy meal en ze bewaarden de doos van de happy meal en ze speelden met  het  speeltje wat erin zat. Daarna gingen we naar de dierentuin en weer vonden ze het GEWELDIG ze keken hun ogen uit.
Na het  eten hebben we weer 3 gezinnen bezocht.

4e dag (zaterdag) We gingen naar het zigeunerdorp Dicanesti  toe, met de auto over zandweggetjes over gras en uiteindelijk waren we er. Er waren veel kinderen, ook  veel ouderen en het was super druk, eerst hebben we gezongen en daarna een stukje opgevoerd over Jona, het was heel leuk. Na al het zingen en zo gingen de kleine kinderen hetzelfde doen wat de kinderen ook deden in Casa Lumina (zakjes gooien en zo.) wij met de ouderen gingen voetballen (met de voetbal die ik had gekocht) toen ik de bal liet zien zeiden een paar mensen dat ze al heel lang aan het bidden waren om een voetbal, nou we hadden lekker gevoetbald. toen we weer thuis waren hadden we een middagje  vrij.  s’ Avonds gingen we weer 3 gezinnen bezoeken.

5e dag(zondag)  Die morgen was er om 1000 uur een kerkdienst, die door heel veel mensen werd bezocht. Het was Avondmaal en iedereen mocht meedoen er ging een dienblad rond met een glaasje druiven sap en een stukje matze voor iedereen een glaasje en een stukje. ( de kerk was in Casa Lumina het is dus een naschoolse opvang en een kerk) middag gegeten in Casa Lumina, daarna 3 gezinnen bezoeken avondeten en ’s avonds weer 3  gezinnen bezoeken.

6e dag (maandag) afscheid genomen van iedereen. Daarna naar Boedapest gereden toen met het vliegtuig naar Eindhoven en zo waren we allemaal gezond en heel thuis gekomen. De mensen met de auto waren dinsdag avond thuis, met hun was gelukkig ook niks gebeurd”.

Hartelijke groet van Wouter van Maanen!

Thuisfront bedankt!! Dank zij Uw steun op de achtergrond zijn wij in staat gesteld de Roemeense mensen in Oradea te gaan helpen.  Wij zijn gegaan en U heeft gegeven. Hartelijk dank daarvoor. Zowel voor Uw bijdrage als ook voor Uw medeleven en Uw belangstelling voor onze initiatieven en plannen. Met wat wij doen en gedaan hebben stimuleren wij de medewerkers in Oradea in het opvanghuis Casa Lumina. We steken hen een riem onder het hart zodat zij blijven geloven in wat ze daar doen.  
 
En de toekomst?
Inkomsten lopen terug. Veel goede doelen en fondsen hebben daar last van en merken dat in hun begroting. Ook de Oost Europa Zending. Hoe volgend jaar de reis zal gaan verlopen kunnen we nu nog niet zeggen. Wat we wel zeker weten is dat wij het als groep een fantastische week hebben gevonden en zeker er weer voor open staan om deze reis ook volgend jaar weer samen te gaan voorbereiden en te gaan ondernemen. Wat de toekomst brenge moge….
 
We houden U op de hoogte. Namens alle medereizigers, medewerkers van Casa Lumina en de mensen in Roemenie zeggen wij welgemeend Dank U wel!
 
Leuk om te vermelden dat de kinderen op de Julianaschool  een presentatie gaan verzorgen waarin zij klasgenoten van hun ervaringen gaan vertellen compleet met beeld en geluidmateriaal, dat zij tijdens de reis hebben samengesteld.
 
Kanjers waren het!  onze jonge reisgenoten!
 
Wouter van Maanen
Carla Hendriks
mei 2014